Prof. dr. Sashalmi Endre elnyerte a rangos Marc Raeff-díjat

október

16.

kitüntetés tudomány

 

Prof. dr. Sashalmi Endre, a PTE BTK Középkori és Koraújkori Történeti Tanszékének egyetemi tanára elnyerte a rangos Marc Raeff-díjat.

Munkájának címe (amellyel korábban elnyerte a PTE BTK "Az év publikációja" díját is): "Russian Notions of Power and State in a European Perspective, 1462-1725: Assessing the Significance of Peter’s Reign", amelyben részletesen nyomon követi Oroszország modern állammá alakulását.

A mű a XVIII. század kutatói számára alapvető referenciaforrás lett. Sashalmi kifejezetten Péter uralkodását tekinti az orosz autokrácia kialakulásában fordulópontnak, ami a mélyen gyökerező középkori moszkvai politikai kultúra közegében zajlott le. Rámutat arra, hogy az I. Péter előtti Oroszországban nem létezett a nyugati értelemben vett állam fogalma, és rávilágít arra is, hogy az európai állam kialakulása szintén kataklizmákkal járó reformok és változások eredménye volt a hosszú XVII. század során. A munka kiemelkedő része, ahogyan párhuzamosan elemzi az európai és az orosz állam narratíváinak fejlődését, és azt, hogy miként következik be Oroszországban a XVIII. század elején a nyugati politikai fogalmak átültetése.

Párhuzamosan vizsgálja az orosz és a nyugati jogrendszer fejlődését, szinte minden releváns dokumentumot bevonva. Ebben a kontextusban elemzi a nemzetközi kapcsolatok rendszerét, a szuverenitás kérdését, a trónöröklés jogát, a politikai nyelv változásait, az alkotmányosságot, az egyházra vonatkozó szabályozásokat, a hatalmi ágak szétválasztását és a természetjogot. A munka az angol nyelvű irodalomban a legátfogóbb elemzést nyújtja Thomas Hobbes (1588-1679) hatásáról a Péter-kori Oroszországban, ugyanakkor új és alapos kutatásokat végez Gottlieb Treuer (1683-1743) és Hugo Grotius (1583-1645) hatásáról is.

Az elismerést október 19-én adják át, a XVIII. századi Orosz Tanulmányok Társaságának konferenciáján.

Forrás: ECRSA  Eighteenth-Century Russian Studies Association